torstai 31. toukokuuta 2012

Vieraita, juhlia ja lähtiäisiä..Toukokuu lähenee loppuaan ja Raamattukodin ohjelmassa sekä vapaaehtoistilanteessa tulee isoja muutoksia. Ensinnäkin tammikuussa tulleilla Länsi-Afrikkalaisilla loppuu yliopistolla käymiset. Tämä alkava viimeinen kuukausi on seminaaria täällä Hirsikodilla jossa he opettajan johdolla harjoittelevat käännöstyötä kaiken oppimansa pohjalta. Opettaja Norsunluurannikolta tulee lauantaina ja huonetilanteen vuoksi samalla itse muutan muutaman kilometrin päähän Mevasseretiin ns. vanhalle Raamattukodille. Samalla nyt kesäkuun alussa sinne  Mevasseretiin tulee ryhmä Nairobin yliopiston opiskelijoita kuukauden intensiivikurssille. He ovat eri itäisen Afrikan maista lähtöisin olevia ja tohtorin väitöskirjaa valmistelevia henkilöitä. Jo aikaisin keväällä syntynyt haaveeni - grande finale! - saada olla viimeiset lähes parisen viikkoa heidän kuljettajanaan toteutui! Päivittäistä sompailua ympäri maata loistavien oppaiden johdolla! Mitä parempaa olisin voinut enää tähän loppuun haaveillakaan! Tämä kesäkuun kurssi, aivan kuin talvella alkanut kääntäjien kurssikin, oli jälleen kovan väännön takana. Sisäministeriön tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää että nämä oppineet ja hyvästä työstä sekä perheensä parista Afrikasta lähteneet palaisivat myös sinne takaisin. Tosin ministeriön päättävät virkailijat käyttävätkin tätä vain tekosyynä. Todelliset syyt ovat varmaan jotkin muut... Joka tapauksessa maanantaina lopulta saimme tiedon myönnetyistä viisumeista, jälleen Jerusalemin Heprealaisen Yliopiston johdon avustuksella, ja sunnuntaina alkaa kurssi. Täydellä tohinalla.

Staffmeeting
Työntekijät + vapaaehtoiset pohtii missä mennään


Vapaaehtoistilanne muuttuu sikäli että pitkäaikainen Mirja R.:n avustaja ja toimistotyöntekijä, Inkeri, lähtee kotisuomeen aivan kesäkuun alussa. Muutama viikko sitten tullut Elina paikkaa häntä. Hirsikodilla amerikkalaiset Leventryt hoitavat hommiaan entiseen malliin. Inkeri on ollut täällä niin kauan ja ollut Raamattukodille niin arvokas apu, että päätimme mennä pitämään hänen lähtiäisiään The Jerusalem Botanical Gardens'iin (Jerusalemin kasvitieteellinen puutarha). Halvor R. olisi myös tullut mukaan, mutta viisumivääntö sisäministeriön kanssa oli silloin kuumimmillaan. Muutama tunti kauniissa puistossa ja lounas sen ravintolassa +35 asteen helteessä takasi lämpimän tunnelman! Eräänä iltana saimme illallisvieraaksi Juha Ketolan, ICEJn (Jerusalemin Kansainvälinen Kristillinen Suurlähetystö) vastikään valitun kansainvälisten asioiden johtajan. Hän tutustui taloomme ja työhömme ja sen jälkeen erityisesti Jad Hasmonan kibutsin tilanteeseen ja tarpeisiin. 

Kiva ja erikoinen kaareva lasiseinä kasvitieteellisessä
puutarhassa

Kilpikonna..

Kyllä nyt linnut pelästyy oikein kaksinkertaisesti!

Vas. Mirja, Dawn, Inkeri ja Elina

Lähdön tunnelma lisää ruokahalua!

Vas. Halvor, Juha Ketola, Jean ja JaakovShavuot-juhla (helluntai) sattui tänä vuonna samaan aikaan juutalaisen ja meidän kalenterimme mukaan. Silloin jo perinteisesti kaikista Israelin ns. messiaanisista juutalaissaurakunnista väki kerääntyy tänne Jad Hashmonan mäelle. Niinpä nytkin viime sunnuntaina n. 1500 vierasta, paljon musiikkia ja tanssia piknik-meiningillä sai aikaan mahtavan tunnelman! Alkuviikosta saimme arvokasta seuraa kun lounaalle tuli Suomen suurlähettiläämme Israelissa, Leena-Kaisa Mikkola. Yhdessäolomme aikana kerroimme Raamattukodin työstä ja sen linkeistä Suomeen ja sen jälkeen kaksi Jad Hashmonan alkuperäisjäsentä kertoi hänelle tämän paikan historiasta ja sen suomalaisista  juurista. Sen jälkeen vielä kibutsin sihteerin, Mirjan ja Halvorin pojan, Danielin johdolla teimme pienen esittelykierroksen katsomaan kibutsin täkäläisittäin eksoottisia hirsirakennuksia ja yhtä paikan erikoisuutta, Raamatullista  puutarhaa.


1500 hengen piknikUSAlainen Joella käy mellä pari kertaa viikossa
siivoamassa  Suomen suurlähettiläs Jadin perustajajäsenen Anja Suomelan
ja Mirjan välissä

Seurassa Danielin lisäksi myös Inkeri ja suurlähettilään sihteeri


Tänään keskiviikkona oli kokkimme englantilaisen Dawnin syntymäpäivä. Hän on ollut täällä "viikon kokeilemassa" jo yhteensä ties miten kauan ensimmäisestä kurssista v. 1995 asti! Olen onnekas kun saan viimeiset viikkoni nauttia hänen tekemiään herkullisia ja juuri sopivan tulisia ruokia! Hän on kuulemma jo pienestä tytöstä asti käynyt aina eläntarhoissa. Hän kertoi yksinkertaisesti rakastavansa niitä niin paljon että se ilman muuta oli hänen toiveensa synttäripäivän ohjelmaksi. Vuosi sitten hän vietti Jerusalemin Raamatullisessa Eläintarhassa (Jerusalem Biblical Zoo) yksin koko päivän aamusta iltaan. Tällä kertaa menimme sinne neljästään, Inkeri, Elina, Dawn ja minä. Ensin syötiin lähtiessä opiskelijoiden kanssa kuitenkin ensimmäinen täytekakku. Illalla takaisin tultuamme vapaaehtoisten, johtoportaan + muutaman ystävän kanssa toinen. Huomenna on vielä yhdet tärkeät lähtiäiset kun heprean opettaja Julie viettää viimeistä iltaa keskuudessamme ja palaa sitten takaisin kotiinsa Englantiin. Seuraavat lähtiäiset taitavatkin sitten olla minun parin viikon päästä. Mutta siitä ei nyt vielä puhuta sanaakaan eikä ajatella senkään vertaa....
Eläintarhakierros aloitettiin pikkujunan kyydilläMoni olisi kateellinen noista hiuksista.
Mut en minä..Viiden tunnin ramppaamisen jälkeen..


2 kommenttia:

 1. Kiitos Lauri, mielenkiintoista luettavaa!

  Tänä vuonna juutalaisten pesah oli ihmeellisesti samaan aikaan meidän pääsiäisemme kanssa ja siksi myöskin shavuot (viikkojuhla) oli yhtenevä meidän helluntaimme kanssa. Tarkoitit varmaan shavuot-juhlalla meidän helluntaita?

  Anja

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anja, tietenkin helluntai! Tota se teettää kun kovalla kiireellä ja öisin näitä tarinoita kirjoittelee...
  Korjasin tekstin.

  VastaaPoista