torstai 8. maaliskuuta 2012

Purim Jad Hashmonassa

Haamanin korvia
(kauniilla liinalla!)

400 -luvulla eKr. Persian kuninkaan Ahasveroksen neuvonantaja Haaman tahtoi surmata kaikki juutalaiset. Hän heitti puria eli arpaa päivästä, jolloin joukkosurma tulisi tapahtumaan. Arpa osui Adar kuun 14. päivään, joka on tänään (mutta alkoi siis auringon laskiessa eilen illalla). Kuininkaan puoliso juutalainen Ester oli päässyt kuninkaan suosioon ja hänen ansiostaan  Haamanin juutalaisille rakentama hirsipuu koituikin tuona päivänä lopulta Haamanin omaksi kohtaloksi. Tuosta joukkotuhosta pelastumisen kunniaksi juutalaiset viettävät Purim-juhlaa joka vuosi. Ehkä tämän nimenomaisen Purimin tekee vielä entistä ajankohtaisemmaksi nykyisen Persian (=Iranin) johtajan avoin pyrkimys tuohon samaan tavoitteeseen kuin muinainen edeltäjänsä. Uutisista luemme että Israelin pääministeri on parastaikaa neuvottelemassa asiasta USAn presidentin kanssa.

Purimjuhla on muista juutalaisista (raamatullisista) juhlista poiketen aika vapaamielinen ja rento. Vähän niinkuin sellainen suomalaisen vapun ja naamiaiskarnevaalin yhdistelmä. Pidetään juhlia, pelleillään, tanssitaan ja lauletaan. Jopa uskonnolliset juutalaisetkin saavat juoda itsensä humalaan! Annetaan toisilleen lahjoja ja syödään herkkuja, erityisesti 'Haamanin korvia'. Erityisesti juhla on myös lapsia varten.
Myös Jad Hashmonan kibutsi järjesti illalla Purimjuhlan. Opiskelijoilla oli seuraavana päivänä yliopistolla tärkeä tentti, joten he eivät valitettavasti mukaan ehtineet. Meitä oli kuitenkin paikalla kibutsin oman väen lisäksi ainakin suomalainen turistiryhmä, amerikkalainen opiskelijaryhmä sekä me muutamat suomalaiset vapaaehtoiset Raamattukodilta. Yhteensä iso joukko kuten kuvista voi nähdä.
Lopussa lisäksi muutama lyhyt video.Nämä tytöt luulivat varmaan että 60-luvun hippiaika
on jotain muinaista historiaa, heh

Kuningatar Ester

A gipsy woman

Mafiosot jostain Italiasta varmaan

Hurjaakin hurjemman näköinen leijona!Seija oli niinku jokeri..
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti