tiistai 10. huhtikuuta 2012

Konsulttikurssi (1)



Kuten edellisessä blogissa mainitsin, alkoi lähes välittömästi Suomesta paluuni jälkeen Raamattukonsulttien kymmenen päivän kurssi. Tiukka ja intensiivinen. Kurssilla oli yhdeksän konsulttia jotka työskentelevät eri kielten parissa mm. Nigeriassa, Senegalissa ja Papua Uusi-Guinealla. Hauska sattuma oli, että osan ollessa  mm. USAsta ja Namibiasta, niin viisi heistä oli suomalaisia, puoliksi suomalaisia tai osasi muuten suomea! Raamatun käännöstyön konsultti tarkoittaa henkilöä, joka valvoo ja tarkistaa kääntäjien tekemää työtä ja antaa tarvittaessa tukea. He useimmiten ovat olleet aiemmin käännöstyössä itsekin ja ovat sen jälkeen opiskelleet lisää. Puolitoista viikkoa olimme liikkeellä joka päivä, pyhät arjet, ja useana päivänä lisäksi  jotain iltaohjelmaa, luento, pääsiäis(seder)ateria tms.

Ensimmäisenä päivänä kiersimme Jerusalemia ympäröivillä kukkuloilla ja siitä jo olikin muutama kuva edellisessä blogissani. Seuraavana päivänä Halvor Ronningin opastamana lähdimme hieman Jerusalemin eteläpuolelle Herodiumiin ja Beetlehemiin. Herodium on yksi Herodes Suuren valtavista rakennusprojekteista, eräs hänen turvalinnakkeistaan. Lisäksi hän rakennutti mm. sataman sekä monia isoja roomalaistyylisiä rakennuksia Kesareaan (miellyttääkseen roomalaisia, joiden palkkalistoilla hän oli). Juutalaisia hän koitti miellyttää rakennuttamalla temppelin Jerusalemiin. Sitähän ei ollut siellä ollutkaan moneen vuosisataan babylonialaisten tuhottua Salomonin temppelin yli 500 vuotta aiemmin.  Tässä ns. 'toisessa temppelissä' tai 'Herodeksen temppelissä' myös Jeesus kävi opettamassa, vaikka ko. Herodes kolmisenkymmentä vuotta aiemmin käskikin tappaa kaikki Beetlehemissä syntyneet alle kaksivuotiaat poikalapset. Hän myös tapatti vallanhimossaan monia lähiomaisiaan. Hän pelkäsi kansaa ja haki siksi näistä neuroottisen turvallisisiksi rakennetuista linnoituksistaan suojaa ja monet kuvaavatkin häntä vainoharhaiseksi hulluksi. Toiset taas realistiksi - koska kansa vihasi häntä aidosti! Beetlehimissä saimme vierailla palestiinalaisen pastorin Nihad Salaman'in luona. Oli todella koskettavaa kuulla hänen työstään muslimikaupungissa, jossa viranomaiset tekevät kaiken mahdollisen kristittyjen elämän hankaloittamiseksi ja kirjaimelliset tappouhkaukset ääri-islamistien taholta ovat osa päivittäistä elämää. Uhka ei ole liioiteltu sillä joidenkin Gazan ja ns. Länsirannan pastoreiden kohdalla uhkaukset ovat myös toteutettu. Palestiinalaisviranomaiset eivät uskalla/kykene/halua puuttua asiaan ja niistä vaietaan. Ja länsimedia nyt tietysti varsinkin...

Halvor näyttää Herodiumista Beetlehemin suuntaan


Hanslianin pariskunta


Nihad Salaman


Seuraavana päivänä menimme Jerusalemin Vanhaankaupunkiin, sen juutalaiskortteliin. Kortteli oli ollut pitkään juutalaisten asuttama kymmenine synagoogineen, mutta itsenäisyyssodassa v. 1948 jordanialaisten arabilegioona valloitti sen ja koko Vanhakaupunki jäi Jordanian haltuun. Kun Israel jälleen 19 vuoden  kuluuttua Kuuden päivän sodan jälkeen 1967 pääsi alueelle, oli kaikki tuhottu. Alue on nykyisin kokonaan jälleenrakennettu ja siksi näyttää niin modernilta muuhun Vanhaankaupunkiin verrattuna. Samalla on kuitenkin myös tehty argeologisia kaivauksia ja löydetty mm. useammankin ensimmäisen vuosisadan aikaisen ison asunnon rauniot, roomalainen tie "Cardo maximus", jollaisen roomalaiset piti tapana rakentaa kaupunkeihinsa sekä myös ns. Leveä muuri (Broad Wall). Muuri jonka kuningas Hiskia rakensi 700-luvulla eKr kaupungin laajentuessa. Juutalaisen korttelin jälkeen menimme eteläisen muurin kaivauksille ts. alueelle joka on aivan nykyisen (turkkilaisten 1500-luv. rakentaman) muurin ulkopuolella, sen ja Daavidin kaupungin välissä. Seisoimme portailla josta parituhatta vuotta sitten noustiin temppelialueelle ja joilla portailla silloin mm. kokoonnuttiin kuuntelemaan viisaiden opettajien opetusta. Siinä aikanaan Saulus - myöhemmältä nimeltään Paavali - istui Gamalielin jalkojen juuressa, niinkuin hän itse kertoo.

Salme ja Bob B.

Cardo Maximus


Hiskian rakennuttama  'Leveä muuri'
Mittakeppi seinässä kertoo alkup. korkeuden: 9 m.


Asunto ajalta 70 jKr, kun roomalaiset hävittivät Jerusalemin



Taustalla Länsimuuri ja Kalliomoskeija


Konsultit Brianin jalkojen juuressa etelämuurin kaivauksilla


Temppelin lounaiskulma. Mahdollisesti paikka jossa Jeesus seisoi
Paholaisen kiusattavana ...
... ja jos se oli tässä, niin tämä on se kivi joka sijaitsi aivan ylimmässä kulmassa



Yksi tukimuurin kivistä!
On tarvittu tekniikkaa tuoda ja asettaa se tuohon. Saumat suorat lähes millilleen..



Välillä piti käydä opastelemassa Suomesta tulleita turismia harrastavia ystäviä.....
Jerusalem etelästä. Varsinainen vanha Jerusalem oli Daavidin aikana ja satoja vuosia sen jälkeen nyk. Vanhan kaupungin eteläpuolella oleva pieni kahden laakson rajaama suikale. Muut ympäröivät vuoret ovat sitä korkeammalla. ("Niinkuin vuoret ympäröivät Jerusalemia, niin Minä....") Oikealla puolella Kidronin laakso, vasemmalla Hinnomin laakso ja keskellä pienempi ja sittemmin lähes täyttynyt Hagai, jotka kaikki  kolme yhtyvät eteläpäässä. Kolmella sormella sitä on helppo demonstroida...


"Kolme sormea"


Seuraavaksi oli ohjelmassamme Halvorin opastama kolmen päivän matka Galileaan. Ajoimme Jerusalemista suoraan itään alas Kuolleelle merelle ja Jerikon vierestä kohti pohjoista Jordanvirran laksoa pitkin. Jordanvirta on kylläkin aika yliampuva nimi sille puronpahaselle, joka vain joistain harvoista kohdista on edes niin syvä, että vettä olisi kainaloihin asti. Jordanialaiset käyttävät sitä paljon peltojen kasteluun, joita onkin joen itäpuolella paljon enemmän kuin Israelin puolella. Israel puolestaan käyttää vettä suoraan Genesaretin järvestä. Kaikki vesihän suurimmaksi osaksi tulee pohjoisesta Hermonin vuorilta ja jo siellä järven pohjoispuolella  järven vettä pumpataan sekä talous- että maatalouskäyttöön. Joten eipä sitä vettä enää tahdo riittää Kuolleelle merelle asti ja niimpä sen pinta laskeekin noin metrin vuodessa! Tämä talvi on ollut poikkeuksellisen sateinen, minkä huomasi selvästi sekä joen että Genesaretin järven pinnan tasosta että vihertävistä erämaan kukkuloista. Sekä myös Galilean rinteistä niiden kukkaloistossaan. Juuri nyt oli paras hetki sen kaiken näkemiselle! Lähempänä Genesaretin järveä on Bet Shean, kaupunki joka mainitaan lyhyesti Vanhassa Testamentissa ja oli yksi Jeesuksen ajan Decapolis -alueen kaupungeista, ainoa joka sijaitsi Jordanjoen länsipuolella. Sen roomalainen teatteri oli yksi koko Rooman valtakunnan suurimmista. Päiväämme kuului lisäksi mm. Vuorisaarnan vuori ja Kapernaum sekä Korasin.


Bet Sheanissa autolla suoraan Hippodromille..!




Bet Shean, takana kumpu, edessä roomalainen Cardo Maximus


Vera, kamera + Genesaretin järvi.
Kapernaumissa


Mietiskelyä Vuorisaarnan vuorella

Toisena päivänä ajoimme pohjoiseen Hazorin kukkulalle, joka oli yksi kuningas Salomon linnoittamista entisistä kanaanilaisista kaupungeista. Sen kallioon kaivetut valtavat luolat ja vesisäiliöt olivat aivan uskomattomia!  Niinkuin myös seuraavana päivänä Megiddossa. Ennen ovat kivimiehet olleet kovia tyyppejä! Pohjoisessa menimme Tel Daniin, ns. Filippoksen Kesareaan. Se ja viereinen Banjas ovat yksiä Jordanjoen alkulähteitä. Tel Danista löytyy maailman vanhin  yhä pystyssä oleva kaupungin portti. Periaatteessa itse Aabraham olisi voinut käydä sisään tuosta n. 4000v vanhasta portista! Ja jos joku ajattelee onko koko sellaista henkilöä kuin Aabraham ollut olemassakaan, mikä lie juutalainen legenda, eihän häntä mainitakaan muualla kuin Raamatussa, niin samoin jotkut tutkijat sanoivat myös Daavidista. Täällä Tel Danin pihamaalla kaivausten aikana 1994 kameramiehen kasatessa kamppeitaan, hänen silmänsä osui kiveen jossa oli arameankielistä tekstiä. Kävi ilmi että se oli Damaskoksen kuninkaan kirjoittamaa ja siinä oli sanat "Daavidin huone". Näin alkuperäisen kiven edellisviikolla Israel-museossa Jerusalemissa. Ajoimme ylös Golanille ja saimme hienoja kuvia lumipeitteisestä Hermon-vuoresta. Illaksi laskeuduttiin järven rantaan Ein Gevin kibutsiin, jonka kalaravintola on yksi maan kuuluisimpia. Kävimme kibutsin Kalastusmuseossa ja sieltä siirryttiin rantaravintolaan, jossa tarjoillaan kuulua "Pietarin kalaa". Aurinko laski kauniisti illallisemme aikana, jonka jälkeen ajeltiin majapaikkaan järven toiselle puolelle.


Halvor astumassa ulos Hazorin porteista


Tel Dan.
Maailman vanhin pystyssä oleva kaupungin portti, n. 4000v.

Kivipiha josta löytyi teksti "Daavidin huone"


Kuski yrittää parannella kipeetä mahaansa minttuteellä.
Taustalla lumipeitteinen Hermon-vuori


Ein Gevin kalastusmuseo
Seinän vieressä ankkureita







Kalaravintola


Ei ollut enää Pietarin kalalla kolikkoa suussa...





Kolmas päivä: Rannikon kautta takaisin Juudan kukkuloille. Matkan varrella Nasaret, Megiddo ja Kesarea Välimeren rannalla.

Nasareth Village


Megiddon kukkulan hevostallit




Megiddon uskomaton vesisäiliö järjestemä


Kesarea

2 kommenttia:

  1. Mikä tietopaketti, tällainen tukee Israel-matkailijaa. Kiitos! Nälkä kasvaa syödessä...lukiessa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Lauri, olipa jälleen hieno kertomus. Entisen matkailualan immeisen sydämessä läikehtii...

    VastaaPoista